Екипи на РЗИ и полицията проверяваха персонала и клиентите на заведенията в Ямбол за зелени сертификати и спазване на противоепидемичните мерки тази сряда.

Снимка: bTV

Екип на bTV беше заедно с двама служители на здравната инспекция и двама полицаи по предпразнично препълнените заведения в града.

В първото заведение клиентите подкрепят мерките и искат по-строг контрол за зеления сертификат.

Снимка: bTV

"Аз съм със сертификат за преболедувал и не се притеснявам. Малко е странно,че проверяват само сертификата, а лична карта не се удостоверява. Според мен се ползват сертификати,които не знам колко са актуални", каза Красимир Манолов.

От РЗИ-Ямбол признават, че когато проверяват заедно с органите на реда сверяват и лични карти, но в случаи с повече хора в заведенията такава проверка не се извършва при всички.

В следващото заведение искат и от проверяващите да покажат сертификат на входа. Служителите се легитимират,но сред клиентите има недоволни, защото твърдят, че проверката нарушава спокойствието им. Нарушения обаче отново не са открити.

При липса на зелен сертификат глобите за клиентите са до 1000 лева, а за собствениците на заведение - до 2000 или 5000 лева при второ нарушение. Затова ресторантьорите сами затягат контрола.

Снимка: bTV

"Държим да имат сертификати клиентите, които нямат, ги връщаме. Често има проверки и то в събота следобед, вечер, което е неприятно за клиентите и гостите на заведението", заяви Елена Иванова, собственик на заведение.

Проверката приключи с протокол от здравната инспекция за спазването на мерките.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!