Русе се възстановява след вчерашния пороен дъжд, който за кратко време превърна част от улиците на града в реки.

Снимка: btvnovinite.bg

Особено зрелищна беше гледката по бул. „Христо Ботев“, който изглеждаше като плавателен канал, а кадри в социалните мрежи показаха редица закъсали коли, като някои от собствениците дори се бяха качили на покривите на превозните си средства, а млад мъж излезе с кану.

Снимка: btvnovinite.bg

Дъждът се изля точно в час пик. Стихията продължи от 17:30 до 18:10 ч. Отчетени са количества 45 л. на кв. м за час, което е близо до екстремните нива от 50 л на кв. м за час.

Снимка: btvnovinite.bg

„За съжаление това се получава при всеки един по-сериозен дъжд, както беше във вчерашния ден. С нетърпение очакваме ремонтите на ВиК. Канализационната мрежа е стара. Като дете си спомням, че тичах точно по такива периоди, когато имаше дъжд около същите места. Виждаме, че за 40 години не се е променило“, коментира в „Тази сутрин“ Димитър Наков, зам.-кмет по комунални дейности.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му причината за наводнението е старата канализация – тръбопроводите в града работят, но диаметърът им е недостатъчен.

 „Над 130 улици им предстои сериозен ремонт – да бъдат разкопани, да бъдат подменени канализационни тръбопроводи и тръбопроводи за подаване на вода“, каза още Наков. 

Междувременно днес ще се оправят щетите в част от бул. „България“ в града, където заради пороя се е изсипала земна маса.