Аз съм реално изпълняващият длъжността кмет на Благоевград, заяви в предаването „Тази сутрин“ Румен Томов. По закон аз управлявам община Благоевград в момента, категоричен беше той.

„Аз разписвам документите, от юридическа гледна точка нямаме проблем, имаме от политическа“, каза Румен Томов. Днес в Административния съд в Благоевград продължава делото по казуса с кмета на Благоевград. Румен Томов обжалва решението на Общинската избирателна комисия, с което тя предсрочно прекрати пълномощията му.

Върховният административен съд (ВАС) реши предсрочно да прекрати пълномощията на кмета Румен Томов, защото не е заличил в срок една от фирмите си и за определен период от време е бил едновременно кмет и търговец.

След това Общинската избирателна комисия реши да не обжалва определението на Административния съд в града, и така отпада решението за отстраняване от поста на кмета. 

„Ако всичко е нормално, не би трябвало да има нови избори за кмет, защото това са едни 380 000 лева, които ще се изразходят, а и ще се подмени реалният вот на жителите на общината, което не е толкова демократично. Няма как една система да сменя вота на жителите“, коментира Румен Томов.