"При такава емблематична оставка и такава емблематична структура като КПКОНПИ е ясно, че ще се разиграе сценарий и дебат, който ще сложи вижданията за реформата в тази система. Когато се създаваше комисията, отново имаше тежки противоречия за това какви функции трябва да има. Тогава президентът и ДПС настояваха структурата да има разследващи функции, а ГЕРБ отказа. Сега нещата малко се завъртяха на обратно и най-вероятно ще се отиде към разследващи функции. Това беше политическо говорене по повод на един формален акт".

Това коментира в „Тази сутрин“ политическият анализатор Росен Карадимов по повод приетата от депутатите оставка на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров след двучасови дебати в НС.

Част от групата на ГЕРБ бойкотира гласуването, а от „Продължаваме промяната“ определиха оставката като закъсняла. Самият Цацаров не присъства на заседанието.

„Това беше един формален акт. По-скоро поводът бе използван за опита за парламентарно говорене, опита за директен сблъсък на уменията да изразяваш позиции. Една политическа сила отново беше срещу всички и успя да извади леки дивиденти. Става въпрос за „Възраждане“. Те са онези, които критикуват всички, независимо за какво става дума и за какво се гласува“, добави проф. Росен Стоянов, преподавател по политически комуникации в НБУ.

Според Карадимов дебатът между институциите не е вреден за България.

„Подобно разнопосочно говорене от страна на президента и на правителството винаги ще бъде ползвано от опозицията с опит за заклеймянване на политическа интрига“, заяви проф. Стоянов.

Какво още коментираха те - гледайте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!