„Проблемът с трафикантите и каналджийството е много по-дълбок и много по-отдавна. Ясни са неговите симптоми. Не искам мнението ми да се възприема като критика към полицаите, за сметка на истинските виновници – политиците.

Преди политиците имаха респект към системата и не смееха да бъркат по толкова груб начин. Дълбокият проблем е тежкото политизиране“. Това заяви пред bTV криминалният психолог Росен Йорданов.

 „След правителството на Орешарски започна смяна на началници по политически причини. Тези хора управляват по трима-четирима човека. Започнаха да се нарушават важни неща в системата на МВР, а с това да властва и културата на страха и да се губи авторитета. Пирамидата на страха започва да се предава и да се работи на дефанзивен режим – каквото им кажат политиците. Не е важно какво си направил и какви са резултатите ти. Когато Светлозар Лазаров стана главен секретар казал на човек, който е добър специалист, че просто не трябва да го има “, посочи още той.

„Оставките, които се дават, трябва да са защита на професионални принципи, достойнство и чест. Системата се декласифицира, тя става непривлекателна, смята Росен Йорданов.

Той сподели, че му е тъжно за момчетата, които искат да работят, но усещат, че средата е нездравословна.

„Когато отидеш на границата, нямаш инструктаж, нямаш екипировка, нямаш координация. Ти започваш да оцеляваш и получаваш представа за реалната оперативна обстановка от местните хора, до които се допитваш“, посочи още експертът.

Според него е нарушено сътрудничеството с турската страна и оперативно не се работи добре.

Какво друго каза Росен Йорданов - вижте във видеото.