„В поколенията преди нас са събирани истории, които ми позволяват да се докосна до дома, атмосферата и отношенията в семейството на Васил Левски. Разказваме си тези истории, събираме се, важно е да помним. Единият от начините, по които това се случва, е като споделяме с всички онези българи, които искат да чуят, а те са много. Почти няма кътче в България, в което да не съм била“. Това сподели пред bTV Христина Богданова, родственик на Васил Левски.

Тя иска образът на Апостола да се очовечи и да стане по-близък до хората.

„Много е трудно да следваме божества – пред тях се прекланяме, ако искаме обаче наистина да вървим напред и да се развиваме и като хора, и като народ, важно е пред себе си да имаме човеци. Това е много по-голямо и значимо. В човек има цяла палитра – и кураж, и съмнение, и решимост, и колебание. С това можем да се припознаем и да се мотивираме да тръгнем напред“, разказа още тя.

„Най-трудно ми е да си представя какво стои зад „Народе????“. Често ме питат това. Понякога в тези думи провиждам моментно разколебаване, а в следващия момент – пространство, което трябвало да бъде дадено, за да се мобилизира енергията и силата. Наистина мисля, че Левски е вярвал изключително много във възможностите на българина – да събере куража си, за да се пребори за свободата си“, смята Христина Богданова.

„Радвам се, че историците с такава енергия започнаха да превеждат документи за Левски от Османския архив. Това дава възможност да стъпим върху обективни неща, много от митовете ще бъдат развенчани“, посочи още тя.

Тя сподели още, че едно от най-вълнуващите места, на които Левски е присъствал, за нея са родният му дом, скривалището в Троянския манастир и Гложенският манастир.

Какво още разказа Христина Богданова – чуйте във видеото.