Филмът "Мълчание с достойнство" попадна в селекцията на московския кинофестивал "Златен витяз", но няма да бъде прожектиран по желание на режисьорската му Адела Пеева. Тя избра да бойкотира фестивала заради случващото се в Украйна.

„Смятам, че няма друга алтернатива освен противопоставянето на тази инвазия и тази война. Ден преди войната ми се обади мой колега и ми каза, че филмът е селекциониран. На другия ден вече имахме информация за началото на войната и аз казах на мъжа си, че няма какво друго да направя, освен да се обадя на колегата и да кажа, че изтеглям филма“, каза в "Тази сутрин" Адела Пеева.

Снимка: Личен архив на Адела Пеева

В медиите постъпката ѝ е определена като „бойкот“, но Адела Пеева не би използвала точно тази дума.

„Това беше просто един жест - личен, вътрешен, против това, което става в Украйна. Безпрецедентните санкции срещу Русия се разпростряха и върху изкуството“, обясни тя.

Режисьорската се надява, че скоро нещата ще се успокоят и ще може да покаже филма си в Москва.

Снимка: Личен архив на Адела Пеева

Адела Пеева е била в Берлин, когато е паднала стената. Тя сподели, че е прожектирала свой филм там, когато прожекцията е била прекратена и хората са били помолени да излязат на улицата.

„Това, което се случва в Украйна, е съвсем различно. Берлинската стена дълги години стоя между двете части на Берлин, докато тук всичко беше изненадващо“, коментира още Пеева.