Нови задръствания се задават на магистрала „Хемус“ заради ремонта на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“. Първоначално ще се ограничи движението в тръбите в посока Варна, съобщи АПИ.

Докато се извършват строителните дейности, движението ще се осъществява двупосочно в тръбите за София на двата тунела. Ограничението на скоростта е до 50 км/ч.

„Движението ще бъде затворено в посока София - Варна от ноември 2023 г. до юни 2024 г. През това време ще се извърши основен ремонт на тръбите на двата тунела. Става дума за поставянето на нови системи за оповестяване и сигнализация, за пожарна безопасност и за вентилация. Ще бъде направена и изцяло нова хидроизолация, пътна настилка и тротоари“, обясни инженер Явор Йорданов, председател на УС на АПИ.

Снимка: bTV

В рамките на деня движението ще бъде пренасочено, като са осигурени и обходни маршрути при възникването на пътни инциденти.

Планира се ремонтът да продължи до юли следващата година, когато ще се възстанови движението през тях и ще започне обновяването на тръбите в посока София.

„При закъснение на ремонта са предвидени много сериозни санкции, но ние имаме много добре подготвена програма от строителите и разчитаме, че те ще изпълнят своите ангажименти. Освен това ще ги следим непрекъснато“, посочи още инженер Явор Йорданов.

Двата тунела не са основно ремонтирани от построяването им преди около 40 години.

По материала работиха Габриела Керемедчийска и Мария Аладжова.