Само преди дни ректорът на националната академия за театрално и филмово изкуство проф. Станислав Семерджиев беше преизбран за четвърти път. Това е своеобразен рекорд – защото няма друг законно избиран ректор в страната за четири мандата.

Да му се гласува толкова голямо довери е „и радост, но и предизвикателство, защото доверието трябва да се оправдава“, сподели проф. Семерджиев в студиото на „Тази сутрин“.

Сложно е и защото изграденото трябва да се надгради, а то е доста още през годините, когато той не е бил ректор на НАТФИЗ, смята Семерджиев.

„Привличаме много млади колеги да работят в академията, без да се лишаваме от старите и така създаваме един баланс между поколенията. Обновяването на програмите също е факт“, каза ректорът на НАТФИЗ.

Снимка: btvnovinite.bg

„Борим се за по-добри условия, но не можем да кажем, че сме постигнали всичко“, заяви проф. Семерджиев, но отбеляза, че условията са от значение, но може и да учиш в една стаичка, ала ако си талантлив и гениален това няма да ти попречи.

НАТФИЗ остава място със особен статут, което сбъдва мечти и създава най-добрите разказвачи на истории и съдби в българите театър и кино.

Много млади хора кандидатстват в академията, има увеличение от 50%, което показва, че вярват в бъдещето на професията, а това е така заради развитието на родния театър, българското кино и телевизия, която им дава работа.

Повече момичета кандидатстват в академията, като най-предпочитаната специалност в театралния факултет е актьорството. В кино факултета има баланс между кандидатстващите в различните специалности.

„Нов Мастър не може да има. Липсата му е голяма, но трябва да продължим да образоваме“, сподели Станислав Семерджиев по повод кончината на обичания български актьор Стефан Данаилов, който преподаваше в НАТФИЗ.

Какво сподели за Станислав Семерджиев за новите български филми и номинациите за „Оскар“ тази година, гледайте във видеото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!