Нова рекордна сума контрабандни пари заловиха на „Капитан Андреево“. Районна прокуратура в Хасково привлече като обвиняеми двама турски граждани и румънец за опит да пренесат през граница през „Капитан Андреево“ над 1 300 00 лева.

„В рамките на три случая реализирахме валута със значителна стойност. При 11 случая сме задържали 5 милиона лева, а от началото на годината – 19 милиона лева. Две от пратките са открити в автобуси, а третата – в камион. Най-често се укриват в кабината на камиона“, обясни за bTV Георги Господинов, началник на митническия пункт.

„Автобусите разполагат с много фабрични кухини и затова често са предпочитани за пренос на валута. Ако валутата бъде декларирана, трябва да се посочи нейния източник. Основната причина да не се декларират е, че има възможност да са с престъпен характер. Като пресичаме валутата спираме и други престъпление“, добави той.

Според него има тенденция водачите с дългогодишен опит пренасят валута, тъй като познават границата. Обяснението често е, че сумата е от наследство.