Безпрецедентният срив на паунда последните дни засили спекулациите, че само няколко седмици след като стана премиер на Обединеното Кралство, Лиз Тръс може да се изправи пред вот на недоверие.

Вчера, с типичното си чувство за хумор, британците наводниха социалните мрежи с линкове с новината, че американския рапър 50 Cent е поискал да сменят името му на 1 Pound, защото вече било едно и също. И ако тази новина се оказа фалшива, то очакванията паундът да се обезцени още повече през следващите месеци са съвсем реални.

Пазарите на акции и облигации във Великобритания са загубили най-малко 500 млрд. долара от общата си стойност, откакто Лиз Тръс стана министър-председател на страната, а шокиращото намаляване на данъците в новия бюджет на страната срина доверието на инвеститорите.

Тя пое управлението в момент, когато икономиката на Обединеното кралство вече се бореше със сянката на рецесията и историческа инфлация, но новите фискални политики на правителството на Тръс подхранват опасенията, че инфлацията и кредитите ще нараснат още повече. Появиха се спекулации, че това може да е началото на края на Лиз Тръс и че депутати от партията й събират писма, с които да инициират вот на недоверие.

Опозиционната Лейбъристка партия, която провежда годишната си конференция, е готова да поеме властта. В реч пред конгреса лидерът сър Киър Стармър обяви, че ако стане премиер, ще бъде учредена  нова обществена енергийна компания, която ще работи с възобновяеми източници, в резултат на което ще паднат сметките, ще бъдат създадени нови работни места и ще се осигури енергийна независимост.

Стармър обеща увеличение на персонала в националното здравеопазване, като се започне още от приема на повече студенти по медицина и удвояване на броя на медицинските сестри. Вчера беше  разпространено ново проучване на общественото мнение на YouGov, което дава впечатляваща 17-процентна преднина на лейбъристите пред консерваторите.