Разследване на bTV показва, че обществена поръчка за закупуване на къщички за общинския приют в Горни Богров не отговаря на изискванията по наредба.

Датата е 26 януари, часът - 11, а градусите навън са минус 4. Екипът ни отива на изненадваща проверка в общинския приют.

На място не откриваме нито директор, нито ветеринар. Откриваме обаче изплашени и треперещи от студ животни в малки и непочистени клетки. Пред карантинното помещение виждаме куче, което седмица по-рано е било нахапано от другите животни.

„Това куче с раните, на 15 януари бяхме тук и бяхме свидетели как по време на хранене го набиха. Изкараха го от клетката и това, което направиха, е да го затворят тук. То не е отишло в клиника и през нощта е било на минусовите температури. Виждаме, че будките за изолация са счупени и кучетата са изложени на външното атмосферно влияние. Това е абсурд за болни животни“, коментира Марта Георгиева, която е общински съветник от „Демократична България“.

Още миналата пролет тя подава сигнал до контролния орган - Българската агенция по безопасност на храните, за нарушения в приюта. Проверката констатира множество нередности.

В официалното писмо се посочва, че размерите на къщичките за единично и групово настаняване, както и дворните пространства към тях, не отговарят на изискванията. В резултат е връчено предписание за предприемане на коригиращи действия.

„Не може размерът да е метър на метър и десет. Едно вътрешно помещение не може да е от шперплат, наредбата задължително казва то да има вътрешно осветление. И материалът не може да бъде податлив на изгризване и изяждане. Точно обратното се случва тук“, коментира Марта Георгиева.

По данни от Столична община приютът в Горни Богров е изграден и въведен в експлоатация през 2012 г. с капацитет от 840 кучета. През 2014 г. е извършена реконструкция и разширение, в резултат на което общият му капацитет нараства до 1524 кучета.

Към днешна дата животните в приюта са 1450. От началото на годината са починали 22 кучета, a 92 са осиновени. През миналата година 1437 кучета са намерили нов дом.

Според решение на Столичния общинския съвет на щат в приюта, освен директор, негов заместник и диспечер, трябва да работят трима ветеринарни лекари и 15 гледача.

Час след пристигането ни и след обаждане в общината се появява ветеринарен лекар по заместване – управител на приюта в Сеславци. По обяд пристига и директорът на „Екоравновесие“. Питаме ги за условията, в които живеят кучетата през зимата.

„Това е приют от отворен тип, те имат къщички и с тези найлони се предпазват донякъде от вятъра. В студа не се чувстват много добре, трябва повече храна да им се дава, за да преодолеят температурите“, казва ветеринарят д-р Милена Павлова.

„Тук никога не е имало повече от шест гледача. Тези хора трябва да хранят всички 1500 животни. Трябва всеки ден да се обикаля по два пъти дневно и всяко куче да се проверява в какво състояние е и да се води писмен запис. Това не е направено“, казва общинският съветник.

„Ежедневният екип е около 16-17 души. В момента, предвид епидемията и многото болни, днес са около седем работника, с което се справяме за момента“, обясниха от „Екоравновесие“.

В констатациите на БАБХ се посочва, че ежедневна разходка на всички кучета в приюта не може да бъде осигурена.

Затова и в помощ се включват доброволците. През зимните месеци те носят и слама, с която да стоплят кучетата. Вече 2 години Далия Симова е доброволец в приюта и идва всеки месец. Притеснена е за условията, при които живеят кучетата.

„Нямат отопление, живеят доста кучета на едно място. Не мисля, че трябва така да живеят. Опитваме се да разхождаме възможно най-много кучета, защото са доста. Би било хубаво и държавата да отпуска повече пари за бездомните животни“, казва тя.

Общинският бюджет на предприятието за 2021 г. е над 2,7 млн. лв.

„За къщичките има процедура, която вече е задействана и е в етап вече да се финализира, да бъдат подменени, ние сме предприели и действия по остойностяване на текущи ремонти в клетките и се надяваме с новия бюджет да можем да го реализираме“, казва Цветелин Добрев.

Проверка на bTV показва отворена обществена поръчка за изработка и доставка на 672 броя двойни и 180 броя единични къщички от хидрофобен шперплат за настаняване на безстопанствени кучета в Горни Богров с прогнозна цена 240 000 лева. без ДДС. Бърз преглед на техническата спецификация доказва, че параметрите са същите като на сегашните, които не отговарят на закона.

„Не мога да кажа дали отговарят, или не, защото те имат техническа спецификация, съобразена с нуждите на животните и изискванията“, обяснява Добрев.

Правим нова справка и сравняваме законовите рамки и посоченото в обществената поръчка. Според чл. 105 от Наредба 41, регламентираща приютите за животни, единичните вътрешните помещения не трябва да бъдат по-малки от 1,2 м на 1,8 метра. В случай, че повече от едно куче бъде настанено в помещението, то всяко едно трябва да разполага с не по-малко от 1,5 кв. м къщичка и поне 2 кв. м външното, дворно пространство.

„Когато бъдат доставени тези къщички, това ще бъде едно разхищение на обществени средства за незаконни т.нар. „вътрешни помещения“, които не отговарят на наредбата“, смята общинският съветник.

На екипа ни не ни остава друго, освен да разберем дали обществената поръчка ще бъде спряна или парите ни ще отидат за малки и нефункционални къщички, извън параметрите на закона.