Финансовата криза в УНСС провокира екип на bTV да провери как управлява имуществото си държавният университет. Той е заплашен от изпадане в неплатежоспособност и затова държавата отпуска 7,5 милиона лева. УНСС разполага с 32 имота. 23 от тях са отдадени под наем.

Снимка: btvnovinite.bg

Нито един от имотите не се използва за академична дейност. Става въпрос за складове, офиси, пералня, дискотека, ресторант, банкомат и др.

Поп-фолк клуб, който е сред хитовите заведения в София, се намира в сграда, собственост УНСС в „Студентски град”. Университетът е дал помещението срещу наем от 3785 лева на месец без ДДС, или 7 лева на квадратен метър. 

На същата фирма УНСС е дал под наем помещение от над 600 квадрата за ресторант срещу 4,83 лева на квадрат. Експерти от голяма компания за недвижими имоти направи за bTV анализ на пазарните цени на наемите в „Студентски град”.

„Най-ниската цена на пазара в момента е 5,37 евро без ДДС. Средните цени са 5-7 до 9 евро на квадратен метър за район „Студентски град”. Цените са на реално сключени сделки, включително сме правили анализ на пазара на база на официалните сайтове за недвижими имоти”, обясни експертът по недвижими имоти Виктория Велчева.

Общо 3000 квадратни метра е площта на имотите на УНСС, за които получава наем. Срещу 6,66 лева на квадрат, при 13,70 лева средна пазарна цена в района - повече от два пъти под пазарната стойност. 

Снимка: btvnovinite.bg

Поп-фолк клубът на УНСС се радва на добра популярност. Екипът на bTV посети заведението в делничен ден. Още на влизане плати 5 лева вход на човек. Въпреки че ползва помещението на университета срещу изгоден наем, чалга клубът не поддържа "студентски" евтини цени на предлагани напитки.

Минерална вода, 330 милилитра, струва 3 лева. Малка бутилка вино, 375 милилитра, струва 27 лева. За разлика от таксата вход, за напитките получаваме касова бележка.

Снимка: btvnovinite.bg

Частната фирма, собственик на поп фолк клуба, има много клиенти и приходи. Спорно е дали университетът, който обучава бъдещи финансисти, е сключил изгодна сделка за собствената си сграда.  

„За да отдадем каквато и да е сграда под наем, се вика лицензиран оценител. Ние не определяме сами началната тръжна цена. За тази дискотека имаше само един кандидат. По-добре е да отдадем едно помещение под наем, отколкото да стои празно”, коментира Николай Бакърджиев, помощник ректор по стопанската част в УНСС.

Той обясни още, че се е случвало да има и повече кандидати и всичко зависи от това колко атрактивен е даден имот.

„Срокът на договор е 10 г. и нямаме право да го разваляме. След като изтече, задължително ще се опитаме да вдигнем цената. Самото помещение, преди да стане дискотека, беше в страшно окаяно състояние”, каза още Бакърджиев.

„УНСС добре стопанисва сградите си. Сметната палата е идвала на одит и нямаме забележки”, допълни той.