Окръжна прокуратура Плевен разследва смъртта на работник, загинал при изкопни дейности в Червен бряг. 

Според Инспекцията по труда мъжът е бил без трудов договор. Установява се и дали са били спазени условията за безопасност. 

52-годишният мъж влиза в дълбок изкоп за полагане на дъждовна канализация, когато се чува силен грохот от свличане на земна маса вчера следобед. Роднини разказаха, че той е бил затрупан със земна маса и са се опитвали да го извадят над час. Багеристите са се включили след това.

Тежката трудова злополука се случва вчера около 22 ч. На мястото е имало двама работници, които е трябвало да положат дъждовен колектор. 52-годишен мъж влиза в укрепителното съоръжение. То е част от реконструирания булевард „България“ в Червен бряг. Тогава се случва трагедията и той е затрупан със земна маса. 

"След много дълги и мъчителни процедури по изкопаването, не можахме да намерим тялото там. Багеристите от фирмата изпълнител и от пожарната безопасност бяха горе и ние викахме за помощ да идват да ни помагат, да ни сменят в копаенето. Никой не е слизал да ни помага, докато не се събрахме ние роднини. След дълго търсене, повече от час, не намираме тялото и вече молим багериста да копае от страна на кофража, където имало около 15 до 18 кубика земна маса. Като изкараха цялата земна маса - вече се подаде ръката и след това вече се намери тялото“, казва един от роднините на загиналия.

Той обясни и че другото момче също е трябвало да влезе в изкопа и може би трагедията е щяла да бъде двойна.

Близките не знаят кой е работодателят и подозират полицейски чадър.

Починалият работи на обекта от 18 октомври, но не е ясно от кого е бил нает. Строителните дейности са част от мащабен проект за реконструкция на възлов булевард в Червен бряг за над 4 милиона лева. Възложител е Общината, а изпълнител – консорциум от две фирми.

"Всеки случай преди началото на обекта много внимателно разглеждахме цялата безопасност на действията, защото те са все пак изкопни ями. Няма опция да има подизпълнител", заяви д-р Цветан Костадинов, кмет на Червен бряг.

Представителят на строителя първо не вдигаше телефона си, а после прекъсна разговора.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт поради професионална немарливост. Глобата за наемане без трудов договор е до 15 000 лева.