Зрител на bTV сигнализира за поругаване на гробовете на първите починали жители на град Троян. Целта е за втори път на този терен да се проведе военна възстановка.

Снимка: btvnovinite.bg

След първата възстановка на мястото останали много боклуци. Сега разширяват терена и в окопите са се появили каменни кръстове.  

„Хубаво е да се забавляваме с военни възстановки, но няма смисъл да го правим на гробове на загинали в истински битки. Срамно е!" – коментира още Георги Колев, който е подал сигнала. 

Снимка: btvnovinite.bg

„В сравнение с миналата година окопите са удължени и са повече на брой. Теренът е разширен и това явно е изровило надгробните кръстове. Как точно са избрали този терен нямам представа! Троян е заобиколен от прекрасни поляни, подходящи за тази цел, а те са избрали място точно до града, църквата и в старо гробище! Те знаят много добре, че това са стари гробове и че в близост е първата троянска църква", посочва още Георги Колев.  

Снимка: btvnovinite.bg

Христо Йовчевски, организатор на мероприятието, посочи в предаването „Тази сутрин”, че на мястото, на което се прави възстановката, не е имало гробище. На това място никога не е имало сражения, твърди още той.

„Нашето дружество не поругава гробища, а напротив – ние възстановяваме войнишки паметници. Миналата година направихме паметник на ген. Владимир Вазов в централната част на града”, каза Христо Йовчевски.

По думите му през 70-те години в една част от тзи терен, който е 26 дка, има старо гробище, но е взето решение да бъде изместено. Старите паметници обаче, които вече са беле счупени, остават на място. 

„Миналата година, преди да започнем възстановката, заснехме внимателно кадри – къде отиваме, и какво има на този терен. На тях се вижда, че няма гробове, както няма и паметник”, категоричен беше Христо Йовчев. 

Снимка: btvnovinite.bg

Христо Калистерски, председател на дружеството „34 пехотен Троянски полк”, обясни, че на 22 септември, по случай Деня на независимостта на България, те ще направят възстановка на тема „Последни дни на войната”. Тя ще обхване двете основни битки, които води нашата войска в последните дни на Първата световна война – на Добро поле, а другата ще е Дойранската битка.