Ла Палма се превърна в бедстваща зона, след като лава от вулкана заля част от острова и унищожи всичко по пътя си.

Хиляди хора бяха евакуирани, а цели селища изчезнаха от картата.

Снимка: bTV

Вероника Найденова живее на острова от 16 години. Разказва със свито сърце за лавата, която изпепели огромни части от втория ѝ дом.

„Една седмица, преди да започне казаха, че вече сме в „жълт светофар“ и може да избухне всеки момент. Започнаха със симулациите там, където се очакваше да избухне. Ние чувахме земетресения и се движеше цялата къща. Единственото, което всички тук чувстваме, е тъга, защото всичко се променя, не е същото“, разказва Вероника.

Потърпевшите са имали изключително малко време за евакуация, а правилната реакция е била жизнено спасяваща.

Снимка: bTV

Евакуирани от властите вече са повече от 6000 души.

„Дойдоха президентът, царят, всичките да помогнат. Къщите, които обикновено ги ползваха туристи, ги дадоха на хората, които са останали без дом. В началото бяха в хангари и спяха всички заедно на улицата“, обяснява българката.

10 дни след първото изригване местното правителство вече има план за компенсация.

„Обявиха, че са започнали да преговарят за закупуване на къщи за семействата, също така отпуснаха пари и за разходи“, допълва тя.

Снимка: bTV

В дните на изпитания 42-годишната Вероника все още има надежда.

„Добрата новина е, че лавата вече стигна до океана и казват, че щом си е направила път, няма да има повече разрушения. Все още чакаме и не знаем колко ще продължи да изригва – казват, че може да продължи месеци, години. В един момент имаш къща, имаш всичко, а след малко вече си на улицата и не знаеш какво ще стане“, казва българката.

Вероника се надява тя и всички останали в Ла Палма да се върнат скоро към нормалния си начин на живот.