В рубриката на "Тази сутрин", посветена на сметките на домакинствата за продукти от първа необходимост, всеки ден ви представяме примери за растящите разходи. Този път проверихме какво е движението в цените на прясното и киселото мляко. Примерът е от Стара Загора.

В малка мандра край града се преработват около 100 тона прясно мляко на месец, а в млечните продукти не се влагат никакви заместители, казва собственикът Иван Славов. От януари е увеличил цените с 20% заради по-скъпите ток, горива и консумативи.

„Категорично цените ще продължат да вървят нагоре и по още една причина – намаляване на суровината заради намаляване на фермерските стопанства и в момента се задъхваме, нямаме суровина“, обяснява Иван Славов.

Така производството се свива веднъж заради увеличените разходи и втори път заради липсата на българско прясно мляко.

„За 1 килограм хубав кашкавал е нужно 10 литра мляко. Няма мляко, не е достатъчно за нашия работен процес“, казва и технологът Желязко Динев.

Затова мандрата не работи с пълния си капацитет.

Една кофичка кисело мляко от 2% масленост излиза от мандрата с цена 0,78 лв. Докато стигне до магазина, цената ѝ се увеличава поне с 35%.

Цените растат, а потреблението намалява. Георги отчита 20% спад в продажбите на млечни продукти. Горе-долу толкова, с колкото са се увеличили цените само от началото на годината.

„Преди можеше да намериш мляко за 0,80 лв., но сега това е почти абсурдно“, посочва Камелия.   

Затова във всекидневното пазаруване тя компенсира като купува по-малко стоки, които не са толкова важни за доброто хранене в семейството.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!