Служебното правителство живее в измислен свят, в който може да измисли газ от "Газпром". Това коментира евродепутатът Радан Кънев в ‚Тази сутрин“.

„Дали това е морално - естествено, че не. Но те казват "ние сме прагматици". Само че "Газпром" не си вдига телефона и така прагматикът става глупак, добави той.

Кънев заяви, че цените на природния газ ще бъдат по-високи не само за тази зима и че е повече от грешка отказването на танкерите с втечнен газ.

„Трябва да се мисли за компенсации и за диверсификация. Цените няма да се върнат на нивата от 2019 г. България е суперизносител на електроенергия, а ние не правим ток от газ. Ние сме много по-умни от други страни. Тази ситуация е добра за енергийния бизнес, но не и за домакинствата. Мерките трябва да са на национално ниво, а не на европейско. Всички виждаме колко тежка е цената на зависимостта от руския газ. Защото големи части от Европа изпаднаха за период от две десетилетия в много тежка едностранна зависимост от доставките на Русия, включително Германия и Гърция“, каза още той.

Кънев коментира и предстоящите избори.

„Единственият вариант за прозапаздно правителство, което може да реформира държавата, е "Демократична България" и "Продължаваме промяната".Ако сега слушаме предизборната кампания, основната тема е природният газ. Ние имаме огромният шанс да бъдем икономика, която да бъде модел за развитие след края на кризата, каза евродепутатът.