Сигнал за незаконна сеч в района на Самоков. Екип на bTV извърши проверка заедно с няколко институции. Оказа се, че има по-интензивна сеч в района, но не може да се говори за обезлесяване. Ще има и санкции, казаха от областното звено на Югозападното държавно предприятие.

Снимка: bTV

До мястото, за което са сигнализирали жители на село Мала Църква, се стига единствено с високопроходими автомобили. 

„Това е един от десетките сигнали, които получаваме за безобразно сечище в България. Специално за района на Самоков имаме много сигнали за Бели Искър, за Говедарци“, казва Александър Дунчев, избран за народен представител от "Продължаваме промяната".

Снимка: bTV

Проверката събира експерти от три различни институции. От Горското стопанство на Самоков признават, че въпреки неколкократните проверки, пропуски се допускат.

„Ежеседмично, ежедневно минават служители на горското стопанство, горски стражари, старши лесничеи. Извършват се непрекъснати проверки. Това не означава, че няма моменти, в които не се изпускат работниците на фирмите да направят някоя пакост, както е станало в този случаи, който виждаме. Има една площ от насаждението, в която са отрязани няколко дървета повече. Предстои да се установи какво точно е превишено и съответно да бъдат наложени санкции“, обясни инж. Александър Кроснев, който е директор на горското стопанство в Самоков.

Снимка: bTV

Разрешеният дърводобив е 1000 кубика, но при нашата проверка съвместно с институциите установяваме, че позволената граница е надхвърлена.

Така обезлесяването създава риск от свлачища в района.

„Това е истинско обезлесяване, каквото над Каравелово нямаше. Тук, ако падне същият дъжд - 200 литра за един ден и тези пътища, които са отвесни, каквито в Каравелово нямаше, то това село Мала Църква може и да го няма. Въпрос на време е да се излее порой и цялата тази кал да слезе в селата - Мала Църква, Говедарци и Маджаре“, казва Александър Дунчев.

Според директора на горското стопанство такъв риск няма, а гората ще бъде възобновена по естествен начин. Според експертите единственият начин незаконният добив да бъде спрян е да бъде отнет лицензът на фирмите нарушители.