По-високи цени на някои видове меса и зеленчуци, установи проверка на bTV в Благоевградско. Тези дни са сравнително добри за оборота на един от специализираните магазини за месо в Благоевград. 

Продавачът Александър Ханджийски казва, че хората пазаруват по-малко - по половин, максимум килограм месо, не както по празниците.

Най-голямо поскъпване - с около 15%, има при пилешкото месо, следвано от телешкото. Цената на свинското остава непроменена.

В един от магазините цената на свинското месо започва от 6,50 лв., пилешките бутчета са на цена от 4,20 лв., а охладеното филе струва 10,90 лв.

По-добре месо, отколкото млечни продукти и зеленчуци, казват купувачи.

Венцислав Лудачки подготвя почвата, за да засади зеленчуци.

„Например, започваме с марулята, по-евтина излиза, репички, кромид и чесън. Ще видим по-натам за домати и краставици, защото торовете им са по-скъпи. Амониевата селитра 50 кг беше 25 лв. миналата година, сега е 90 лева. Как ще излезе една краставица и един домат от оранжериите на производителя, а после до потребителя - става непродаваема“, каза зеленчукопроизводителят Венцилав Лудачки.


Пролетната маруля ще е на цена, доста по-висока от миналогодишната - поне 1,20 лв. Скъпи торове и скъп ток, а резултатът - скъпи зеленчуци на трапезата. 

Търговецът Любомир Димитров се оплака, че миналата година е платил 120 лв. ток, а тази година - 300 лв.

Пазарът е залят от гръцка стока, защото е по-евтина. Любомир Димитров работи само с вносна краставица, която продава за около 5 лева, защото не може да си позволи да купува по-скъпата българска, а и клиентите му също не са склонни да дават по 7 лева за килограм.

Ако държавата не подпомогне българския производител, опасенията са, че догодина родното производство ще намалее значително, за сметка на вноса, казват хората в бранша.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!