Проверка на bTV по зрителски сигнал – какво правят институциите с ранени от сблъсък животни на пътя?

На път от София към Монтана през Петрохан Йордан Лазаров забелязва ударено животно. Отбива встрани и звъни на 112.

Йордан е кинезитерапевт и като медицинско лице установява, че сръндакът е със счупени задни крайници и е силно стресиран, но все пак с шансове да бъде спасен.

"Хванах го и го преместих извън пътното платно, за да не го блъсне съответно друг автомобил. Беше енергично, в съзнание, с отворени очи“, разказва Йордан.

Не изчаква горски служители, но се усъмнява дали за него са положени адекватни грижи.

Инцидентът е в района на Учебно-опитното горско стопанство – Петрохан. Служителите отиват на мястото около час след подаването на сигнала, когато сръндакът вече не е жив, но уверяват, че в други случаи пострадалите животни се лекуват.

Ръководителят на ловната дейност в институцията дава пример с кошута, нахапана наскоро от кучета и спасена. От там казват още, че ударените при пътно-транспортни произшествия животни почти никога не оцеляват.

Ранени или не, животните на пътя застрашават живота и на останалите участници в движението. Начинът да се повиши вниманието на шофьорите към опасността е с предупредителни табели.

В територията, управлявана и стопанисвана от горското стопанство - и особено на правите участъци, няма нито един пътен знак за внезапно преминаване на диви животни.

В ловното стопанство на Петрохан сърната е най-многобройният вид  – екземплярите са над 300. Тя е разрешена за лов и не е защитен вид.

Според доцент Мариус Димитров от Лесотехническия университет при безнадеждно състояние животните се умъртвяват по възможно най-хуманен за вида им начин.

Възможностите са да се препарират за учебни цели или да се поставят в хранилки за хищници. Допустимо е и оползотворяване на месото им. Мнението му обаче е, че законодателят трябва да регламентира подобни казуси в интерес на дивеча, стопаните и обществото.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!