Как се подготвят влаковете за безопасно пътуване? Този въпрос си задават мнозина, след като влак излезе от релсите край гара Дралфа, Търговище.

„Преди потеглянето на всеки влак от Централна гара се извършва такъв технически преглед – проверяват се абсолютно всички системи на вагона, проверяват се също така спирачната и електрическата система, обръща се внимание и на това, какви ремонти са правени преди това“, обяснява Митко Димитров, директор на Поделението за пътнически превози в Горна Оряховица.

Той поясни, че на вагоните могат да бъдат видени цифри, които показват датите, на които са извършени съответните ремонти. Димитров припомни, че в нормативната уредба са посочени всички срокове, в които трябва да се направи пълен технически преглед на дадена система.

Снимка: bTV

„По време на движение, освен основният експлоатационен преглед, който се провежда в началната и крайната точка на пътуването, се извършват и междинни проверки. Началникът на влака трябва да провери съответните табла, които дават информация за електрическите системи – осветлението и отоплението. Има и ревизор на вагоните, които също преглежда дали всичко е наред при спирането на влака на съответната междинна гара“, допълни Димитров.

Според него са взети всички възможни мерки, за да се радват пътниците на едно безопасно пътуване.