Протест на артистите от фолклорния Капански ансамбъл в Разград. Причината – назначения от местната община нов директор на групата и обвиненията към досегашното ръководство в злоупотреби.

Според вътрешна проверка на финансовата дисциплина в културната институция бившият директор Светослав Митев е уличен във финансови измами и конфликт на интереси.

Той е назначавал свои роднини в ансамбъла, като за един от тях – сина му, който докато е учел в университет във Варна, е бил на 4 часа в ансамбъла, а е получавал заплата от 560 лв., обясни зам.-кметът на Разград Добрин Добрев.

Снимка: bTV

Митев каза, че не приема обвиненията и че те са внушения. Целият ансамбъл застана зад бившия си директор.

На въпрос дали е сключвал договор сам със себе си и своята съпруга и син, като ги е назначавал, той отговори, че по кодекс на труда по вътрешно съвместителство имал право да го прави.

Снимка: bTV

„Фрапиращи са данните в доклада, касае се за много финансови злоупотреби, за много нарушения на трудовата дисциплина, стана въпрос за назначаването на роднини, синът на Митев е студент редовно обучение, а работи на 4 часа в ансамбъла. Изискахме справка от университет, оказа се, че не е подавал заявление да бъде освободен от редовно обучение поради някакви задължения, в същото време е получавал средства - доста над минималните за това, само за 6 месеца през 2018 заплатата му е нараснала от 210 на 560 лв., като за пълен работен ден за човек, който не работи в състава“, обясни Добрев.

Преписката е над 3 тома, а след като се окомплектова, ще бъде изпратена в Районна прокуратура по компетентност, добави той.

Вижте повече във видеото!