В протестна акция в София активисти от "Грийпийс"-България откриват символично Министерство на възобновяемата енергия. Макар и протестна, инициативата им е позитивна – организаторите раздават кафе, приготвено с енергията на слънчевите лъчи.

„Решихме да напомним на министерството на енергетиката в първия летен ден, че слънцето е неизчерпаем източник на енергия. Надяваме се министерството да се пренасочи от подкрепа на енергията от изкопаеми горива към такава от възобновяеми източници“, обяснява един от активистите.

Поводът за демонстрацията е изтичащият на 30 юни срок за транспониране на Европейската директива за възобновяемата енергия в българското законодателство. В момента тя не може а бъде приета в България, защото няма действащ парламент. От "Грийпийс", че тази директива ще е сред първите закони, с които ще се заеме следващото Народно събрание.

Служебният министър на енергетиката също е поканен на протестната акция, но още не е дошъл. От министерството на енергетиката уточниха за bTV,  че подкрепят директивата и ще я предложат на следващото правителство.