Тридневни протести и блокади на пътя за Кърджали започват от днес. Причината е лошото състояние на отсечката до Ардино, която се нуждае от спешен ремонт.

Блокадата е символична. Хората са недоволни, че пътят е в лошо състояние. През годините е правен частичен ремонт, но все още по него има дупки.

Екип на bTV премина по отсечката. Пътят е единствената връзка между Кърджали и Ардино. В началото той е в добро състояние, но след поредния завой новият асфалт свършва.

И ако всеки от нас сам решава дали да си счупи автомобила в дупките, то за шофьора на училищен автобус Илияз Шакир такъв избор няма. За да превози децата от селата до училището в Ардино му се налага да върти по 100 километра всеки ден.

Снимка: btvnovinite.bg

„За нас е рисково, опитваме се да бягаме от някои дупки и понякога се налага да влизаме в насрещното движение”, разказва Шакир.

От пътната агенция признават, че пътят не е в добро състояние. През последните години в частичен ремонт са инвестирани близо 2,5 милиона лева. За цялостен ремонт на пътя обаче са необходими над 9,3 милиона лева. Сума, която засега в бюджета на АПИ няма.

Снимка: btvnovinite.bg

В очакване на ремонта кметът на Падина запретна ръкави и сам започна да кърпи пътя, който преминава през селото му.

Инициативата на селския кмет няма да направи пътуването на училищния автобус по-малко рисково. До Падина са 10 километра, по които дупките стоят.