Задълбочаващ се воден режим изведе жителите на село Караисен на пореден трети протест срещу безводието. Този път потърпевшите пренесоха недоволството пред сградата на Общината в Павликени, за да поискат обявяване на бедствено положение. 

В продължение на половин час, със знамена и празни менци, протестиращите демонстративно пресичаха пешеходната пътека пред общината. 

В момента 2/3 от селото страда от пълно безводие, а загубите по водопреносната мрежа в района на Караисен са около 65%. Изпълнението на проекта за подмяна на мрежата се бави, затова хората настояват за намесата на държавата. На среща с общинския кмет те поискаха бързи резултати, а не проточване във времето, както досега.

Снимка: btvnovinite.bg

Калин Чакъров е дошъл на протеста с менци на рамо. „В село Караисен нямаме вода и се принуждаваме по традиционните методи от преди 100 години да ходим с менци и кобилица на дълго разстояние за вода“, казва той. 

По думите му в голяма част от селото няма изобщо вода, човек не може да напълни дори и 10 л туба. Това продължава изключително дълго, проблемът е от няколко години и не се вземат никакви мерки, твърди още Калин.

Около 1000 души са засегнати от проблема с безводието.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на селото – Стефан Николов, плътно застава зад хората в селото и техния протест. 

Направихме два протеста в село Караисен, но резултат няма. Затова стигаме до община Павликени, надяваме се общинският кмет да обърне внимание, каза кметът Стефан Николов.

Той ще настоява за обявяване на извънредно положение, защото така община Павликени ще има право за директна държавна помощ.

Номер едно в нашите искания е да се търсят нови водоизточници, посочи още той. По думите му съществуващата инфраструктура е от 60-те години на миналия век и е силно амортизирана.