Недоволство в ямболското село Бояджик заради безводие, което мъчи хората от години. Те са се зарекли да не плащат сметките си за вода и да не допускат инкасаторите до имотите си.

Снимка: bTV

Компетентните институции обясниха, че трябва да се подмени водопреносната мрежа. За това обаче са нужни около 4 милиона лева, които могат да дойдат през еврофондове.

Кметът на селото заяви, че от години има проблем с безводие през лятото, но сега това е станало и през зимата затова очаква напрежение, когато дойдат инкасаторите.

Снимка: bTV

Безводието принудило хората в Бояджик да пестят всяка капка. Днес вода има, но в другия край на селото също спирала с дни. Безводието в Бояджик е проблем от години.

Въпреки това сметките са високи, разказват семейство Коларови. Те подкрепят призива на кметицата за бойкот на водното дружество, което според тях не осигурява вода за всички.

"Ние няма да допуснем да влязат, няма да си платим водата, но след известно време ще имаме написано служебно и щем, не щем трябва да си ги платим", каза Господинка Коларова, жител на село Бояджик.

Снимка: bTV

Екипи на ВиК ще търсят скрити аварии по трасето, което отвежда водата до къщите, каза областният управител Димитър Иванов.

"Някои казват проблем е водоемът, но той се пълни, а водата изтича. Това означава, че има някъде аварии. Тази вода по разрешително е 273 кубика, те подават 320, а водата я няма. Това означава, че от водоема по наклона някъде по водопреносни системи водата изтича", смята Димитър Иванов, областен управител на област Ямбол.

През лятото заради безводието в Бояджик излязоха на протест и блокираха пътя, а институциите обещаха решение.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!