Жители на петричкото село Михнево се обявиха против предложение училището в населеното място да бъде затворено. Ако то бъде закрито, децата ще трябва да посещават учебното заведение в близко село.

В Михнево живеят около 1000 души. Школото е построено през 1908 г. с доброволния труд на местните. През 1913 г. бива опожарено, а след това отново е възстановено.

Снимка: Ирина Жерева

За „Тази сутрин“ директорът на Дирекция образование към Община Петрич Нина Попова обясни, че основната причина да се поиска закриването на училището е намаляването на броя на децата.

„През учебната 2015-16 г. учениците в ОУ „Екзарх Йосиф“ са били 70. След това те постепенно намаляват. За следващата 2020-21 г. се очаква 37 ученици да прекрачат прага на заведението“, коментира тя.

Местните са на мнение, че в училището работят добри педагози, които работят успешно с техните деца. По думите им доказателство за това са успехите на Националното външно оценяване.

Снимка: Ирина Жерева

Те подкрепят изцяло училището и не искат децата им да бъдат пренасочвани другаде.

Снимка: Ирина Жерева

Според тях няма как нормативната база да е една и съща за населени места със 100 хил. души и за място с 1000. Месните обясниха, че голяма част от родителите се занимават със земеделие и тяхната работа е свързана от рано сутрин до късно вечер – т.е преместване на техните деца ще усложни ситуацията.

Те смятат, че ако се закрие училището, това ще означава да се остави селото на доизживяване и постепенното му обезлюдяване.

Снимка: Ирина Жерева

Кметът на Михнево обясни, че се търсят варианти за запазване на училището. От Комисията към Общинския съвет подчертаха, че решение за закриване на училището все още не е взето.