Детска площадка в столичния кв. „Бъкстон” – до Шесто Районно управление, да се премахне и на мястото й да бъде издигнат блок. Такъв план е предложен за одобрение в столичния район „Красно село”.

Това е причината хората от близките блокове да излязат на протест.

Това строителство няма как да се случи, преди няколко месеца възстановихме площадката, каза пред bTV кметът на район „Красно село” Христо Апостолов.

Според Апостолов става въпрос за грешка на база стари планове от 1978 г.

След излъчването на репортажа от Столичната община изпратиха позиция:

Теренът на бул. „Братя Бъкстон“ при бл. 201 и бл. 202 е защитен като терен за озеленяване и детска площадка. Това е гарантирано и с решение №231 на Столичния общински съвет от 23.04.2015 г. В момента Направление  „Архитектура и градоустройство“ изработва промяна в плана за регулация и застрояване на кв. 302 в район „Красна село“, с която потвърждава отреждането на терена за озеленяване и отменя действащия от 2002 г. план, който е допускал строителство.

Историята на имота е следната: Регулационния и застроителен план по бул. „Бъкстон“ от 1978 г. е предвиждал пристрояване към бл. 201 с обекти за обществено обслужване. През 1989 г. планът се променя като отпадат пристрояването при бл. 201 и подземен гараж. По-късно се реституира един празен имот по Закона за едрата градска собственост и неговият собственик е използвал възможностите на тогавашното законодателство за строителство на 3 етажна сграда с гараж. Столична община спира това инвестиционно намерение, за да запази съществуващата зелена площ. След поредица от съдебни дела Столичният общински съвет взима решение, с което собственикът на терена се овъзмездява с друг имот (с площ 369 кв. м.), а неговият при бл. 201  и бл. 202 в „Красно село“ (с площ 425 кв. м.) се запазва като зелена площ с детска площадка.

При служебната промяна на плана, която ще потвърди запазването на терена за озеленяване, ГИС са допуснали техническа грешка като са отразили предвиденото в плана от 1978 г.  Грешката, която стана причина за безпокойството на граждани от района, ще бъде своевременно отстранена. 

Вижте повече във видеото!