Продължава протестът на майките на деца с увреждания. Те настояват за оставката на социалния министър Деница Сачева, а причината са опасенията им, че ще бъде отменен законът за личната помощ.  

Днес от 14 ч. протест ще има и пред съдебната палата в Бургас. 

Милен Петров е със спинална мускулна атрофия, от 12-годишен се придвижва само с количка. Сега е 47 години и ще участва в протеста на майките на деца с увреждания. 

"Ние реално сме децата на майките, които протестират, само че сме порасналите деца, аз излизам да го кажа, като човек, който го ползва това нещо, този закон. Те майките общо взето излизат заради децата си са протестират", казва Милен. 

Снимка: btvnovinite.bg

От миналата година има закон за личен асистент. И хората с увреждания се страхуват да не го изгубят.

Според Милен, дори и неперфектен, законът е най-доброто, което правено е последните 30 години в сферата на хората с увреждания.

"Аз за да стигна изобщо до улицата и вие да ме видите, това означава, че някой ме е облякъл, някой ме е вдигнал, като някой обикновено това са майка ми и баща ми, докато те работеха, това беше баба ми" , обяснява още Милен. 

Можел е да се храни сам, но вече и това не може. Има ограничение за асистента до 8 часа, той получава 7, защото ментално е добре. 

Снимка: btvnovinite.bg

Милен е бил общински съветник, работил е като продуцент в музикалния бизнес, осигурявал е работни места. Но физически е напълно зависим. 

Той ще участва в протеста днес, защото иска законът за личната помощ да се надгради, а не да премахне.