Пропадна част от панорамния път от Балчик за Каварна. Отсечката е предпочитана за пътуване през лятото, тъй като води до ваканционните селища и плажове в двете морски общини.

Снимка: btvnovinite.bg

Панорамният път е предпочитан особено през лятото заради красивите гледки, които се откриват към морето и отсечените скали.

На около 30 метра от него обаче са зейнали дълбоки пукнатини по средата на шосето и то на скоро ремонтирания асфалт. През 2020 г. община Балчик го рехабилитира с европейски средства по трансграничната програма Румъния-България.

Предположението, че натовареният трафик е довел до пропадането се оказва грешно, тъй като през декември се появили нови пукнатини.

"Имаше доста валежи в този период. Считаме, че това е една от причините за появяването им. Направихме през миналата седмица работна група, отново с представители на "Геозащита". Този път имаше представители и на ПЗБЗН. Взехме решение да направим геоложки проучвания и да извършим укрепване на участъка", заяви зам.-кметът на община Балчик Димитрин Димитров. 

Снимка: btvnovinite.bg

Геоложкото проучване ще покаже и дали свлачище Тузлата, което е със затихващи функции, не се е активизирало отново, тъй като пътят е на територията му. И пак след проучването ще стане ясно и колко пари ще са нужни за укрепване на пътя, които ще трябва да осигури общината.

Средствата за ремонт на пропадналия път ще се търсят от Междуведомствената комисия за бедствия и аварии, а дотогава пукнатините ще бъдат запълнени със студен асфалт.