Мащабна идея за реконструкция на парк „Бачиново“ в Благоевград предизвика остри реакции сред жителите му.

Общината първоначално предложи да вземе заем от 29 милиона лева, след това намали сумата. Според много от жителите на Благоевград обаче тегленето на толкова пари е необмислено.

"Scapto Therme AquaPark Bachinovo" - това е името на бъдещия проект, според който паркът над Благоевград трябва изглежда като в приказките.

Рушащият се от години закрит плувен басейн трябва да се ремонтира, а изоставеният, също от години, аквапарк трябва да добие нова визия и да привлече туристи. Предвижда се и строителството на голям паркинг.

В общо 7 подпроекта е включено и изграждане на модерен СПА център, а самият парк да се разшири.

„Ще даде възможност на хора от цялата страна да идват тук, защото в момента отиват в Сапарева баня, отиват в Сандански, отиват в Добринище или където искат“, каза кметът на Благоевград Илко Стоянов.

По време на обществено обсъждане обаче стана ясно, че много от жителите на града не са съгласни с тегленето на дълг за реализиране на проекта.

Според общината идеята е доходоносна и въпреки че към днешна дата кметът отказва да я коментира, темата присъства във всички брифинги пред медиите.

Илко Стоянов твърди, че дългът няма да доведе до увеличение на данъците, а с приходите ще може да се изплаща, както и че обект, който носи доходи, не може да бъде финансиран безвъзмездно.

Общинският съветник Павлин Янкулски настоява за референдум по казуса. Камарата на архитектите също излезе с позиция.

"Намираме за неудачно от архитектурна гледна точка функционалното обвързване на парк „Бачиново“ с реконструкцията на закрития плувен басейн. Не намираме удачна идеята Община Благоевград сама да инвестира и менажира СПА център, поради липса на опит в тази област“, посочват от там.

Предстои намерението да бъде гласувано в общинския съвет. Част от депутатите от управляващата партия, избрани от благоевградския регион, призоваха процедурата по поемане на дълг да бъде прекратена. Прокуратурата се самосезира относно дълга и започна проверка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!