Повече от половин година институциите не могат да открият собственика на незаконно депо за гуми край езерата около Бургас. Със случая се е заела прокуратурата.

„Хиляди гуми са изхвърлени в един от най-известните птичи резервати в Европа. Ние имаме едно огромно замърсяване на територията на езерото и не можем да направим нищо“, каза за bTV Ивайло Димчев, който е докторант по екология в БАН.

Снимка: btvnovinite.bg

Той разбира за проблема от възмутени швейцарци, любители на природата, и сигнализира институциите още през април. Мястото се намира в буферната зона на резерват, затова е под контрола на екоинспекторите.

Държавата се оказва безсилна, тъй като имотът е частен. Това обаче не прави опасността от екологична катастрофа по-малка.

Снимка: btvnovinite.bg

„Да не лумне някакъв пожар, който да навреди на Атанасовското езеро, на населението на Бургас. Законът за управление на отпадъците е нарушен, тъй като този нарушител няма издаден регистрационен документ, с който има право да съхранява, да транспортира такъв вид отпадък, какъвто са гумите“, обясни директорът на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

В случая е нарушен законът за управление на отпадъците, а глобата за такова нарушение е от 5 до 50 хиляди лева. С помощта на Агенцията по кадастъра собственикът на имота е установен. Теренът от 16 декара е продаден на фирма „Борисов одит“ ЕООД със седалище в София. От момента на подаване на сигнала през пролетта собственикът на фирмата се е сменил 2 пъти и затова полицията не може да връчи предписанието на нарушителя.

Снимка: btvnovinite.bg

„Районната прокуратура няма да изследва нарушение, тя ще изследва престъпление. Наказателна отговорност за всеки, който управлява не по установения ред отпадъци, които застрашават човешкото здраве и околната среда“, коментира случая Керка Дюлгерова, говорител на Районната прокуратура в Бургас.

Докато институциите търсят собственика на депото, гумите продължават да стоят на брега на езерата вече над половин година.