Тайни незаконни тунели бяха открити под центъра на Пловдив. Изкопите са открити на метри от Римския стадион и застрашават сградите отгоре, които са паметници на културата.

Собствениците на жилища в сградите на улица „Отец Паисий“ №5 са подавали многократно сигнали до институциите, че през последните години техен съсед копае в мазето, но резултат не е имало. В петък те се свързаха с bTV, след като пътека до сградата пропадна и разкри мрежата от тунели под сградата.

Снимка: btvnovinite.bg

В неделя собствениците проведоха събрание в присъствието и на техния съсед Мирослав Стамов, който, по думите на съседите му, е прокопал тунелите. Стамов отказа да застане пред камерата на bTV.

„Собствениците констатираха, че никога не са давали съгласие да извършва каквито и да е работи в мазето. Решиха да наемат специалист, който да направи обследване на сградата. Третото нещо, което решиха, е да се обърнат към институциите с готовност за съдействие и донякъде благодарност, че се стигна до реакции“, съобщи адвокатът им Гено Василев.

Снимка: btvnovinite.bg

„За мен учудващото на общото събрание бяха две обещание, които направи господин Стамов. И двете обещание са свързани със сградата на „Отец Паисий“ №8, която граничи с тази на №5. Едното обещание беше, че отново ще свърже водосточните тръби към ВиК системата, за да не поливат стените на сградата на №5. Второто му обещание, което направи, е да премахне всички врати, които е направил между №8 и съседните имоти. Доколкото разбрах от него, той е свързал апартамента, който притежава на №5 със сградата на №8“, каза Василев.

Стамов не е обяснил защо е поставил тези врати.

„Районът тук е такъв, че преди да се започне каквато и да е строителна работа, трябва да уведомиш общината, Министерство на културата и регионалният музей“, отбеляза Василев.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!