Производители прогнозират ново поскъпване на хляба след скока на горивата, тока и газа.

От малка пекарна в Стара Загора казват, че не искат това да се случва, но суровините са скочили драстично и ако произвеждат само хляб, няма как да си платят сметките.

Собствениците казват, че все още са на пазара благодарение на закуските и сладкишите, които произвеждат.

"Ток, олио, брашно - всичко върви нагоре като цени, а ние произвеждаме на ден 200 хляба, като преди 7 години сме стартирали при цена на олиото 1,30 лв. Сега е 5,50 лв.", обясниха от пекарната.

Най-продаваният хляб от 1,20 лв. сега е 1,60 лв.

Не знаят дали ще оцелеят и в Монтана в пекарна, която е изцяло на газ. Несигурността дали въобще ще има газ поставя производителите в неяснота дали ще работят въобще.

Преминаване на ток за тях не е вариант, защото това струва много скъпо. Трябват експерти, както и дълъг процес по престрояване на производството.

Засега цената е с 0,20 лв. нагоре там, като прогнозата е със сигурност за още едно увеличение.

Хлебопроизводителите настояват за адекватни и бързи мерки в сектора.