Производителите на картофи са готови за протест заради предложението за отпадане на евросубсидии.

Те настояват за уволнения на българските представители в Брюксел, заради които по техни думи има риск целият сектор да бъде закрит.

Снимка: btvnovinite.bg

Виолета е земеделски производител повече от 30 години. Има петима работници и с картофите, които отглежда, изхранва семейството си. С премахването на европейската субсидия стопанството ѝ е поставено пред риск за оцеляване.

"Ние се намираме в европейски пазар, където имаме движение на стоки и се оказва, че нашите български държавни институции не защитават интересите на българските картофопроизводители. За мен е недопустимо такава основна култура да остане без европейско подпомагане", казва Виолета.

Засега обаче не е променила цената на продуктите от градината.

Снимка: btvnovinite.bg

Фирма, производител на картофи, дневно пакетира 30 тона, като те тръгват към пазара на стойност от 0,50 лв. на кг. На пазара килограм картофи вече струва 0,65 лв.

Търговците също са притеснени от плана за спирането на субсидиите и казват, че хората купуват все по-малко зеленчуци.

За производителите има и друг проблем - у нас все повече се купува вносното производство картофи. 

От бранша казват, че не се очаква поскъпване, но ако проблемите не бъдат решени, то е възможно много от земеделците да фалират.

Има помощ, но за картофите за нишесте, а не трапезните, поясняват от Министерството на земеделието.

Според земеделците обаче, ако решението за премахване на евросубсията се приеме в този вид, може да се стигне дори и до обезлюдяване на планинските райони, където се отглеждат основно картофи.