Спад в цените на продуктите за козунак малко преди Великден. Това показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, спрямо миналата година. Ще се отрази ли това на крайния продукт и колко ще струват козунаците тази година?
Според продуктовият мениджър на пекарна Виолета Борисова обаче увеличение на цените има, както всяка година.
„Цените много често варират и невинаги са надолу спрямо основните суровини, които са използвани в производството. По-скоро, както всяка година, увеличенията са факт. Надяваме се тенденцията за нарастване на цените да спре“, обясни още Виолета в „Тази сутрин“.
Тя произвежда козунаци вече 15 години и твърди, че за разлика от миналата година, през 2024 не се очаква цените да нараснат с 50%.
„Има спад при суровините, но има ръст при заплатите, наемите и много други услуги, които са формиращи за крайната цена, но въпреки това ръстът няма да достигне 50%“, уточни тя.
По думите ѝ най-скъпите козунаци могат да достигат до над 200 лева на килограм в някои бутикови пекарни, а хората най-много харесват изчистения козунак, със стафиди и портокалови или лимонови корички, който напомня на вкуса от едно време.
„Купуват се и с различни пълнежи, но най-вече се предпочита традиционният козунак“, каза Виолета.
Основните продукти, с които се приготвя печивото са масло, брашно, яйца, прясно мляко, захар, а това според нея няма да ни струва по-малко от 20 лева. И въпреки, че цените на суровините на едро са спаднали, това вероятно няма да се отрази на крайния продукт – великденския козунак.