Все още не може една електронна рецепта да се изпълни в две аптеки. Това заяви в „Тази сутрин“ председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова. 

Тя предупреди, че им опасност все по-малко аптеки да отпускат лекарства по НЗОК. 

„Преди години тези лекарства бяха около 25% от оборота на една аптека, а сега – около 75%. Срещу 1,66 лв. Това е таксата, която взима фармацевтът от НЗОК. Бяхме изправени пред много трудности в доставките на тези лекарства“, заяви Сербезова. 

По думите ѝ има дискриминационно отношение към фармацевтите у нас по време на пандемия. Причината – безплатните лекарства за пациентите, които се покриват от НЗОК. Според нея производителите имат добра печалба, но тази на аптеките не е променяна от години. 

БФС настояват да се регламентира такса от 10 лв. за обслужване на COVID рецепта. „Ние сме на „първа линия“, независимо дали ни го признават, защото сме най-близко до пациентите“, уточни Сербезова и допълни, че всички медицински съсловия са получили подкрепа в пандемията, без фармацевтите.

„Не може да се изпълни една електронна рецепта в две аптеки. Има временен недостиг на някои лекарствени продукти – преди две седмици имаше недостиг на един продукт, сега той е наличен“, допълни тя.

Вижте още във видеото! 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!