В края на месеца – от 27 юли нататък, ни очаква поредна четвърта гореща вълна. Температурите ще бъдат много високи в Централна България. Очакваните температури са над 36-37 градуса. Валежите ще спрат.

Това каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

Снимка: btvnovinite.bg

У нас тези дни обаче времето е динамично. За днес е обявен жълт код в 19 области за краткотрайни, временно интензивни валежи и гръмотевични бури. Има опасност и от градушки.

„Първата половина на юли спада към активния сезон на градушките. И днес ще вали след обяд“, каза Рачев.

Вчера бурята във Врачанско нанесе щети по домове и градини.

По думите на проф. Георги Рачев няма риск циклонът „Бернд“, който е в района на Германия и причини мащабни наводнения и свлачища, да дойде в България.

Снимка: btvnovinite.bg

Невижданото водно бедствие започна миналата сряда, когато над части от Западна Германия само за часове се изляха количества дъжд, обичайни за близо два месеца.

До четвъртък циклонът "Бернд" обхвана цял Бенелюкс - Белгия, Нидерландия и Люксембург. Цели селища бяха откъснати от света – без ток, мобилни комуникации и дори пътни връзки.

Снимка: btvnovinite.bg

През почивните дни бури и порои засегнаха още държави в Централна и Западна Европа – района на Тирол в Италия и Австрия. На много места властите признаха, че са били неподготвени за мащаба на стихията, а общата цена на щетите се оценява на няколко милиарда евро.