В изборния ден, 4 април, се очаква времето да бъде слънчево и топло.

Това каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. Той обясни, че на отделни места може да има превалявания, а температурите ще бъдат около 12 градуса. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според Националната агенция за изследване на океаните и атмосферата в САЩ през април у нас се очаква температурите да бъдат в норма – между 9,5 и 13 градуса. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според Европейския център за изследване на климата обаче прогнозират по-високи температури у нас през следващия месец. 

„Ние сме арбитри и ще следим кой ще успее да познае. Обикновено става микс между двете прогнози. През април ще има валежи почти на цялата територия на България“, каза проф. Рачев. 

По думите му за страната ни е типично да има валежи през април. В равнинната и хълмистата част – между 40 и 60 литра на квадратен метър, а във високите планини – до 140 литра на квадратен метър.   

Климатологът посочи, че Гърците усилено се подготвят за предстоящия летен сезон. Той уточни, че се очакват разяснения относно здравните сертификати и дали ще се признават всички видове ваксини, или само тези, легализирани в ЕС. 

Проф. Рачев коментира, че в Суецкия канал има силни ветрове и е възможно те да са оказали влияние в посоката на гигантския контейнеровоз, който блокираше натоварения морски път. Той обясни, че е освободен след прилив, който също е помогнал.