Посрещаме астрономическата пролет с топло и слънчево време, каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев.

„Сега сме на гребена на последната вълна „топло-студено“, след което – от петък, времето ще стане по-стабилно, т.е. ще се задържи топло. Преди да се случи това обаче, у нас ще нахлуе антициклон, който ще създаде едно зимно усещане в четвъртък. Възможно е на много места над 600-700 м да превали сняг, а в планините ще се образува трайна снежна покривка“, обясни той.

В Югозападна България днес ще е топло, но в сряда започват валежите от дъжд с нахлуване на по-студен въздух. В четвъртък вероятно там ще превали и мокър сняг, след което ще започне затоплянето.

В София се очакват температури от 0 до 6 градуса в четвъртък, като ще има и неприятен студен вятър. На Боровец ще вали дъжд в сряда, който ще премине в сняг. Температурите там ще паднат до минус 4 градуса, като максималните в четвъртък ще са около нулата. Пистите ще бъдат затрупани с нова снежна покривка.

В четвъртък по морето ще е около 8 градуса. Там валежите ще са значителни, но те ще са от дъжд. Дунавската равнина също ще се радва на валежи и значителни превалявания, но предимно от дъжд. Там ще се появи и пронизващ студен вятър в четвъртък.  

Възможно е в неделя да се насладим на южен вятър, който бързо ще повиши температурите до 15-20 градуса.