"Днес ще бъде по-хладно. Утре обаче ще се затопли. В четвъртък свършва влажното време. В събота и неделя времето ще се стабилизира. Така ще остане до началото на празниците, а след това започва типичното майско време, характерно за последния пролетен месец".

Това каза в предаването „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. По думите му ни очаква динамично време и ще остане топло за сезона.

До този момент сме с над 3 градуса над нормата за пролетните температури. 

"Няма как и през шестте почивни дни времето да е равно през май месец. Ще има и превалявания, особено в следобедните часове. Изненадващо е, но ние дори не сме достигнали априлската норма за влажност", допълни проф. Георги Рачев.

В Банско и в планините в петък ще спре да вали дъжд, а след това се очакват по-високи температури. 

В курорта "Златни пясъци" и в Източна България валежите приключват още днес, а след това се очаква температурата да достигне над нормата. 

Във Велико Търново през уикенда се очаква слънчево време с разкъсана облачност, а в Плевен от неделя започва да се затопля.

"Гарантирам, че на празниците ще бъде шарено и интересно. На 1 май ни очаква топло време, но в следобедните часове са възможни леки превалявания", предупреди климатологът. 

"В София се очакват валежи и температури от 8 до 14 градуса. Дъждът ще продължи и през следващите два дни, но по-слабо", обясни климатологът.

В сряда термометрите ще са от 9 до 19 градуса, а в четвъртък - от 6 до 16. Дъждовете ще спрат в петък, но в началото на май се очакват нови превалявания.