„Антибългаризъмт, който е в основата на цялата политика на днешното и предишните правителства на Северна Македония, е антиевропеизъм. Не може да се влезе в Европа с антиевропейски послания“.

Това каза в „Тази сутрин“ историкът проф. Пламен Павлов по повод последната декларация на инициативен комитет от интелектуалци за защита на българския интерес в отношенията със Северна Македония.

Подписалите декларацията настояват всички партии, които ще се явят на парламентарните избори, да я подкрепят.

„Показателно е, че в македонските медии реакциите бяха „остра декларация“ и „още по-остра декларация“. Нищо подобно – тази декларация следва същия добронамерен тон като предходните. От страна на политически елит в Скопие се изисква най-вече да се спазва договора, за да можем да прием в ЕС една цивилизована, нормална европейска държава“, коментира проф. Павлов.

Според него опитът за натиск върху България да одобрим без условия старта на преговорите на С. Македония за членство в ЕС е провокиран от Скопие, като се плаща на лобисти.

„Не виждам как може да се признава на Гърция правото да отстоява свои позиции в продължение на 28 години, а на България да се налага някакво друго решение“, коза още историкът.

Гледайте цялото интервю във видеото!