„Данните за смъртността от коронавирус у нас са обезпокоителни – на седмична база има над 70 починали на ден. Вече трябва да сме уверени, че това е смъртоносно заболяване. Това трябва да покаже, че задължително трябва да се ваксинират всички, които все още се колебаят“.

Това каза в „Тази сутрин“ проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН.

Тя напомни, че България продължава да е държавата с най-нисък процент ваксинационно покритие. Според нея именно на това се дължи и високата смъртност от вируса. Проф. Петрова даде пример с Израел, където тя е път пъти по-ниска.

Нейният съвет към преболедувалите COVID-19 е да се имунизират след 6-8 месеца заради новите варианти на вируса.

По думите ѝ на защита от ваксината може да разчитаме над година и половина. 

Проф. Пенка Петрова коментира и въпроса с т. нар българска ваксина и обясни, че няма как да има такъв готов препарат, след като никоя фирма не се ангажира с изпитания.

Относно твърдението на проф. Андрей Чорбанов, че българският продукт ще бъде представен на 5 октомври тя уточни: „Проф. Чорбанов, може би, защото е политик, недовърши изречението си. Той ще представи ваксината на световен конгрес по ваксинология. На този форум ще представи своята идея и докъде са стигнали в момента. Разработването на ваксината върви по план – завършва проектът с институт „Пастьор“, добре върви и работата и с Фонд „Научни изследвания“. Като научни резултати са постигнати доста неща, но флакон с ваксина не можем да представим. Има прототип, даже два прототипа, но не са тествани на хора, все още вървят експерименти с мишки“.

Разработка ще има, но готова ваксина – не, каза в заключение проф. Петрова.

Гледайте целия разговор във видеото!