„Извънредните ситуации, свързани с COVID-19, от доста време минаха, въпросът не е медицински. Ако направим сравнение със ситуацията миналата година и сега, ще видим, че нищо общо нямат“, заяви в предаването „Тази сутрин“ епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

Според нея излизаме от третата вълна, броят на положителните случаи намалява и има тенденция за ход надолу за броя на смъртните случаи.

Извънредната епидемична обстановка продължи твърде дълго, което показва за липса на критерии за въвеждане или отменяне, смята епидемиологът.

„Моето усещане е, че е много по-лесно да се управлява в такава ситуация и става дума за политическо решение“, посочи проф. Мира Кожухарова.  

„В момента има спад на положителните случаи и на реално болните хора, а и на смъртните случаи, което е положително. Всяка епидемична вълна има начало, има и край“, обясни тя.

Според нея у нас третата вълна е предизвикана от щама от Великобритания, за който се казваше, че се разпространява много по-бързо.

„В момента хоспитализираните болни хора са над 50 години. Има заболели малки деца и млади хора, но те са по-скоро изключение. Правилото е големите възрастови групи, които за не са достатъчно предпазени заради ниския ваксинационен обхват“, обясни проф. Кожухарова.

Според нея ще продължим да носим маски в ежедневието, дори да сме преболедували и да сме се ваксинирали.