Училищата и детските градини не са основният източник на заразата, каза в рубриката "Чети етикета" проф. Мира Кожухарова, бивш национален консултант по епидемиология.

„Мисля, че всички се съгласихме, че коронавирусната инфекция не е грипна. При грипа малките деца боледуват най-често. Не мога да разбера защо пренесохме това виждане към коронавируса, при положение че, за щастие, той проявява милост към децата“, коментира Кожухарова.

Тя е на мнение, че децата до 10-годишна възраст трябва да ходят присъствено на училище, стига да няма проблем с преподавателите.

Според нея въведените мерки този път са предприети навреме за разлика от месец март, когато те бяха преждевременно предприети.

„Някои от тях обаче ми се струват с не такава потенциална ефективност“, допълни тя.

„Затворените помещения крият опасност, когато вътре има много хора. Опасността е толкова по-голяма, колкото по-възрастни са те. Така че примерът с класната стая не е нов, известен е в науката. В един офис, например, картината е много по-сериозно, отколкото в една класна стая“, обясни проф. Кожухарова.

По думите й ваксинацията е най-сигурният начин за борба с дихателните инфекции. Според нея учителите трябва да са втората приоритетна група за ваксинация.

„Важно е обаче Министерството на здравеопазването да направи два плана, които да публикува. Един за действие при следваща вълна на пандемията, защото на практика това е първа вълна за България и няма да бъде последната. Все още имаме време да се подготвим за следващата, която няма причина да бъде по-ниска от тази. Вторият план трябва да е именно за ваксинацията и приоритетните групи“, на мнение е проф. Мира Кожухарова.