„Леките случаи на коронавирус и тези с по-голяма тежест оставят следи в организма. Познатият като пост-ковид синдром засяга сърцето, нервната система и белите дробове“, обясни в ефира на „Тази сутрин“ председателят на Експертния съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов.

При пост-ковид синдрома болният продължава да има симптоми и след болестта. Острият синдром се развива 3 седмици след началото на заболяването, а хроничният – след 12 седмици.

„Най-честите симптоми са задух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство. Различни прояви на недостиг на въздух. Пост-ковид синдромът не засяга само тежките случаи, засяга и такива, които прекрарват леко болестта. Щетите върху белия дроб след коронавируса са както функционални, така и структурни. От пациентите 30% са с фиброзни промени. Съчетават се с функционални проблеми“, посочи проф. Костов.

Той подчерта, че е време по темата да говорят пулмолози – тясно свързани специалисти, а не медици, обучавани в други области, визирайки директора на „Пирогов“ проф. Асен Балтов, и председателя на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Костов обясни нарастващия брой заразени с метафората, че навлизайки в океана вълните са големи, и изрази надежда, че в открито море ситуацията ще е по-спокойна. По думите му начинът да не се стигне до ново затваряне, е всеки индивидуално да спазва трите основни правила – дезинфекция, дистанция и носене на маски.

Вижте цялото интервю във видеото!