„Според данни на Центъра по контрол на заболяванията в Стокхолм лекарството при коклюш е антибиотик, който обаче трябва да се даде рано. Даването на антибиотик две седмици след проявата на пристъп на кашлица, няма никакво действие. Затова трябва да се дава антибиотик рано, по епидемични показания“.

Това заяви пред bTV епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев. Той коментира и профилактиката с антибиотик.

"Ако се окаже, че ваксинирани деца са носители, те могат да вземат такъв", посочи експертът.

„Ако няма въведена епидемична ситуация, тогава слагането на ваксина на бебета на по-малка възраст, е подмяна на действащата сега наредба. За това е нужно оперативно време, задължително трябва да се чуе мнението на експертния съвет по имунизациите, може би и на експертния съвет по педиатрия“. 

„Има период на обществено обсъждане, в който наредбата и нейната промяна ще трябва да бъдат изложени публично и да се чуят мненията на лекарските колективи, родителски организации, заинтересовани страни. Говорили са се прибързани неща“, заяви проф. Кантарджиев.

Вчера от правителствената пресслужба съобщиха, че се дава възможност бебетата да бъдат ваксинирани по-рано срещу коклюш. Както и че има взето решение Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана още месец и половина след раждането, а не както е заложено в имунизационния календар – след втория месец на бебето.

Снимка: iStock

„Дали ваксината ще се постави на месец и половина, или два, няма толкова голямо значение. Още от миналата година предупреждавам за коклюша. Най-важното е да се пазят новородените“, заяви проф. Кантарджиев.

По думите му се говорели неверни неща за антибиотиците – че не действали.

"Ако бъде обявена епидемия, то ще бъде за следното - законът да развърже ръцете на министъра, за да може той веднага да нареди промени, и да се ускорят търговете за закупуване на реактиви, ваксини и лекарствени средства", обяви проф. Кантдаржиев.

"Хората трябва да вземат мерки за новородените и да не се плашат. Може да се разчита на ваксини, но и на антибиотици", посочи още той.