През април можем да очакваме много високи температури. Затоплянето започва още от понеделник, като в средата на следващата седмица те ще стигнат до 18-19 градуса.

Това каза в „Тази сутрин“ климатологът проф. Георги Рачев. До края на следващата седмица обаче се очакват обилни валежи в ниските части на страната и снеговалежи във високите.

Снимка: bTV

„Хората в изборните секции да са облечени добре, защото в късните часове на 4 април ще стане много студено”, добави проф. Рачев.

Снимка: bTV

Според него, ако предстоящите валежи се осъществят в прогнозния си обем, то язовир "Камчия", който на 1 декември бе празен, още понеделник или вторник ще започне да прелива. За 120 дни в него са влезли 120 млн. куб. м.

Снимка: bTV

Времето в Европа е разнородно - от обилни валежи до рекордно високи температури в Южна Франция.

“По това време от годината температури от порядъка на 25-26 градуса са доста необичайни дори за южната част на Франция, но не е нещо изключително. Да не забравяме, че от вторник страната ще бъде напълно затворена. Хората използват и най-малката възможност да излязат навън”, обясни климатологът.

Снимка: bTV

Проф. Рачев допълни, че през 2005 г. 70 000 възрастни граждани на Франция и Германия са загубили живота си преждевременно именно "в резултат на невероятни жеги".