Положителните проби за COVID-19 през последните седмици варират между 4% и 6%, това ниво засега е приемливо и не води до натоварване до системата на здравеопазването. Това обяви в „Тази сутрин“ зам.-председателят на БЛС и началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ – проф. Николай Габровски. 

По думите му най-голямата спешна болница у нас е напълно подготвена за пандемията. „Ние и още няколко болници, които са основни, се сблъскахме с тази инфекция през един много тежък период. Това подготви екипите – има протоколи, обезпеченост със защитни средства, но и медиците свикнаха с тази инфекция. Тя не представлява нещо стресиращо – знае се как да се реагира и какво да се прави. Към пациентите се подхожда по един много спокоен и професионален начин“, уточни проф. Габровски. 

Медикът обясни, че въпреки по-добрата подготовка, за заразата все още се знае твърде малко. По думите му отделянето на лабораториите за коронавирус от болниците са възможност за разделяне на потоците от хора, но това не е панацея. Той предупреди, че предстоящият есенно-зимен сезон ще бъде предизвикателство за системата заради стандартните инфекции, предавани по въздушно-капков път. 

Проф. Габровски беше категоричен, че системата за диагностициране и лечение работи и става все по-добра. „Всички тези наредби и правила, които се сменят от седмица на седмица – те са в отговор на една променяща се ситуация и в желание нещата да се случат по-добре“, допълни той.